Rybízová

Neohodnoceno

Složení: Rybíz 60 %, cukr 40 %, citronová šťáva, pektin

140 Kč
Skladem (> 10 ks)

Česká klasika našich babiček. V jednoduchosti je krása. Ve skleničce tak naleznete lehce oslazený rybíz, který Vás zavede do dětství.

logo_produkt_CR

Složení: Rybíz 60 %, cukr 40 %, citronová šťáva, pektin

 

Rybíz (rybíz červený a černý - latinsky ribes rubrum nigrum) asi není třeba nijak zvlášť představovat, je to oblíbené bobulové ovoce, které najdeme téměř na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý, nově je na trhu i růžová, velmi sladká odrůda. Červený a bílý se hodí k přímému jídlu, zamražení na zimní ovocné koláče, ale především se z něj vyrábí pikantní marmeláda.

 

Účinky rostliny:

  • křehkost cév (fragilita kapilár), modřiny
  • ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen, 
  • křečové žíly
  • hemoroidy, hemeroidy, zlatá žíla
  • horečka
  • posílení organismu
  • nachlezení, chřipka
  • poruchy zraku, šeroslepost, unavené oči

Léčivé účinky rybízu:

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťávy z červeného i černého rybízu snižují horečky a celkově posilují, proto jsou vhodné při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak - jako prevence a zdravé pití pro děti a starší lidi. Plody také díky obsahu antokyanových barviv a provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Listy léčí průjem, mírně snižují krevní tlak, používají se do směsí při zánětech ledvin a močových cest nebo na křehké cévy. Nejvíce účinné jsou mladé listy, které se zrovna rozvíjejí z pupenů. Z těch můžeme připravit i tinkturu. Pokud ale nechceme narušit vývoj plodů, můžeme listy sbírat až v červenci po uzrání a sklizení plodů, potom je používáme do směsi s jinými bylinkami spíš jako podpůrný lék.

Povídání o rybízu, kulinářské využití rybízu v kuchyni, zpracování a konzervace rybízu

U nás doma je nejoblíbenějším hitem sezóny rybízová šťáva, kterou připravuji čerstvou, bez zavařování a konzervace. Ve sklepě či v lednici vydrží až 6 týdnů a abychom si ji mohli náležitě užít, mám na zahrádce několik keřů různých odrůd, které dozrávají postupně od konce června až do konce července. V srpnu potom rybízovou šťávu nahradím višňovou, která má stejně ostrou a pikantní chuť, i když samozřejmě zase trochu jinou. Výborný je i rybízový kompot na způsob brusinek, můžeme ho používat nejen ke svíčkové a dalším smetanovým omáčkám, ale také s nastrouhanou mrkví jako sladký ovocný salát. A ještě jeden tip na rybízovou marmeládu - pokud máte pozdní třešně a raný rybíz, je to ideální kombinace. Rybíz dodá pikantní chuť, barvu a přirozenou želírovací schopnost, třešně zase vše zjemní a osladí.

Černý rybíz je hotová vitamínová bomba, má i výrazné léčivé účinky a i když někdo nesnáší jeho „zdravotní" chuť za syrová, dá se z něj vyrobit spousta dobrot. Vynikající jsou šťávy i marmelády zpracovávané za studená, ve kterých zůstane uchována naprostá většina všech léčivých látek včetně vitamínu C. A hezké na něm je i to, že ho můžeme zpracovat úplně celý beze zbytků, nevyhodíme vůbec nic. Moje oblíbená „bezezbytková" technologie zpracování je tato: do pětilitrové sklenice dáme 0,75 l studené převařené vody, 50 g kyseliny citrónové a doplníme rybízem, zavážeme celofánem a necháme 48 hodin stát v chladu za občasného promíchání. Potom přes plátno necháme překapat (třeba zavážeme plátno za nohy převrácené židle na stole a necháme kapat do mísy - držák se hodí, docela to trvá). Na 1 kg šťávy přidáme 1,2 kg cukru, mícháme dokud se cukr nerozpustí a slijeme do lahví, které uskladníme ve sklepě nebo v lednici. Zbytek odšťavíme na odšťavovači, do takto získané šťávy přidáme na 400 g tekutiny 350 g cukru a svaříme cca 4 minuty, než hmota začne houstnout. Plníme do skleniček a máme marmeládu. Ani zbytky po lisování nevyhodíme, zalijeme je vodkou a necháme 14 dní až měsíc vyluhovat a používáme jako tonikum na cévy a k celkovému povzbuzení celého těla i nervů při únavě nebo jako prevenci v době chřipkových epidemií a v geriatrii, panáčka před jídlem.

Z černého rybízu můžeme zpracovávat i listy, nejen jako lék, ale společně s listy lesního jahodníku, ostružiníku a maliníku na výborný čaj, který můžeme pít denně místo černého čaje nebo jiných nápojů. Pokud chceme dosáhnout podobné chuti a vůně jako u černého čaje, můžeme listy i fermentovat. Plody černého i červeného rybízu můžeme i usušit, nejlépe v sušičce na ovoce nebo na slunci. Z plodů černého rybízu vaříme léčivý
čaj, červený i černý můžeme přidávat do ovocných čajů, které pijeme během celého roku, ale hlavně v zimě, kdy je nouze o čerstvé vitamínky a minerály.

 

Kód Kód: RYB
Jméno značky: Jan Kakos - Marmelády z Ráje
Kategorie: Džemy
Záruka: 1 rok
Hmotnost: 0.2 kg